tijd om een sjaal te breien

Het is weer voorbij die mooie zomer, nu komt die mooie herfst.

Het wordt weer kouder buiten, nog even en je kunt niet meer zonder sjaal/sjawl/shawl de deur uit. Het allerleukst is het om een zelfgebreide sjaal te dragen toch? Wij zochten een paar patronen voor je op, van ultra makkelijk tot ietsje moeilijker.

Nog nooit gebreid? Mooi! Een sjaal is een prachtig eerste project, maar ook als ervaren breier kun je aan een sjaal veel plezier beleven; je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Lukt er iets niet? De allerbeste tip die we je kunnen geven is: zoek een filmpje op. Op youtube en andere videosites staan honderden nee duizenden filmpjes waarin mensen laten zien hoe je bv. gevallen steken weer ophaalt, hoe je recht breit of hoe je een vlindertje maakt. Met een bewegend beeld wordt het vaak meteen duidelijk.

RRRRRRRR

ribbels sannebloem

afbeelding: laporatorium

De allermakkelijkste sjaal is een ribbelstreek-sjaal. Je breidt dan steeds dezelfde steek. Op deze website beschrijft Nine heel goed hoe je deze sjaal maakt.

Het lapje op de foto is gemaakt met gemeleerde wol, dat is wol die meer dan 1 kleur bevat. Je ribbelsteek (of ander patroon) wordt er net iets spannender van.

nop

nop

afbeelding: mooisvanme

Een andere simpele sjaal is een tricot-steek sjaal, dan brei je alle steken aan de voorkant van je lapje recht, alle steken aan de achterkant van je lapje averechts. Leuk ‘m op door er her en der noppen in te breien. Hier zie je hoe je een nop maakt.

Je kunt de noppen netjes verspreiden over je sjaal (om de X steken een nop, steeds met een X aantal rijen ertussen) of helemaal willekeurig noppen toevoegen.

vierkanten

basketBrei een sjaal met allemaal kleine vierkanten. De steken zijn makkelijk, allemaal recht en averecht maar dan in een patroon waardoor de vierkantjes verschijnen.

Hier staat hoe het moet. (Engels) Belangrijk om erbij te weten is dat je een aantal steken opzet dat een meervoud is van 8, zo breed als je de sjaal wilt maken. Knit = rechtbreien en purl = averechts. En met “Knit stitches as they appear” wordt bedoeld dat je begint aan een nieuwe rij steken en dat je alle steken breidt zoals ze eruit zien (een steek die aan de ene kant recht is gebreid, ziet er aan de andere kant als averecht uit.) Om deze instructie te volgen moet je kunnen herkennen of een steek rechts of averechts is. Als je dat niet kunt herkennen moet je de instructies van de vorige regel van rechts naar links lezen en ze zo breien.

Bijvoorbeeld:

Row 4 ) 5 Knit , 3 Purl ,… up to the end
Row 5 ) Knit all the stitches

Rij 4) 5 recht, 3 averecht, herhaal tot het einde van de rij
rij 5) 3 recht, 5 averecht, herhaal.

bewegend zand

gele sjaal

afbeelding: grumperina

Dit patroon heet “Shifting Sands” en het is een stuk moeilijker, je moet er patronen voor kunnen lezen, maar het resultaat is prachtig!

Lees hier hoe het moet (Engelstalige site).

Er zijn nog een triljoen andere patronen(we hebben ze geteld), zoek een mooie uit en herhaal het tot je een sjaal hebt.  Hier staan een heleboel mooie: http://newstitchaday.com (Engelstalige site)

 

kabel

Een kabel, dat lijkt zo ingewikkeld, maar voor de breier die het recht en averechts breien al aardig on de knie heeft, breit zó een kabel. Hier staat een prachtige kabel. Op deze website staat met heel duidelijke afbeeldingen uitgelegd hoe je een basiskabel breidt.

Le op! Voor een kabel heb je naast je gewone naalden ook een kabelnaald nodig, of een naald met twee punten, maar bij gebrek daaraan, kun je het ook proberen met een eetstokje.

cable

En??? Zin om aan de slag te gaan?

In de winkel kun je voor €14,50 een breipakket kopen met een complete uitleg voor een simpele sjaal, wol en naalden. Je kunt ook zelf een pakket samenstellen, we hebben een heleboel verschillende kleuren wol en maten breinaalden.

Werk je liever met een boek? We verkopen in de winkel verschillende boeken met breipatronen.

Heb je iets gemaakt? Stuur ons een foto van jouw breisel en maak kans op een warm breipakket.